Er zijn nogal wat fabels over hardlopen en wat hier bij komt kijken. De 3 grootste vragen van hardlopers worden onderzocht door experts. Na het lezen van dit blog kun je nog meer genieten van jouw rondje hardlopen, omdat je op de wetenschap kunt vertrouwen.

Hardlopen goed of slecht voor je knieën?

Vele hardlopers twijfelen hieraan. Is hardlopen nou wel of niet goed voor je knieën? Iedereen denkt namelijk dat het slecht is omdat je steeds je benen optilt en weer zwaar op de grond terecht komen. Dit is voor sommige belastend voor de knieën. Maar uit meerdere onderzoeken is gebleken dat het daadwerkelijk goed is voor je knieën! De enige voorwaarde hiervan is wel dat je moet beginnen met gezonde knieën. Omdat je steeds je kraakbeen belast, je zet druk en haalt de druk eraf , worden de kraakbeencellen aangezet tot deling. Door de deling worden je knieën juist sterker!

Is hardlopen goed voor je hart?

Hardlopen is zeker goed voor je hart! Het is bewezen dat wanneer je voldoende beweegt, je tot 3 of 4 jaar langer kan leven! Dat is dus zeker de moeite waart om te beginnen met hardlopen. Hierdoor heb je ook minder kans op hart en vaat ziektes. Dit betekend echt niet dat hardlopen voor iedereen gezond is. Bij sommige kan het ook bijvoorbeeld blessures opleveren en bij andere niet. Het blijft erg persoonlijk en je moet niet vergeten te luisteren naar je lichaam!

Maakt het uit in welke omgeving je loopt?

Ja, dat maakt zeker uit. De lucht in de stad is altijd meer vervuild dan bijvoorbeeld op het platteland. Wanneer je aan het hardlopen bent adem je dieper en vaker in- en uit, waardoor je dus nog meer van deze vervuilde stoffen binnenkrijgt. Hier staat echter wel tegenover dat je met sporten je leven verlengd. Het blijft onduidelijk of dit voordeel tegen het nadeel op kan. Het lijkt ons het beste dat je kiest voor een rustige plek, zodat je niet al teveel vervuilde stoffen binnenkrijgt. Ga dus lekker op tijd je bed uit om een lekker rondje hard te lopen!

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *