Yoga zonder yogamat is als fietsen zonder fiets. Oftewel jouw yogamat is het belangrijkste attribuut voor het beoefenen van yoga. Een fijne mat vinden, die past bij jou en de yogavorm die je beoefend, is dan ook de basis. We kunnen ons voorstellen dat je een beetje verdwaald in het enorme aanbod. Daarom helpen we je om jouw perfecte matje te vinden!

Waar te beginnen?

Nu je hebt besloten je eigen yoga mat te willen aanschaffen is het tijd om op zoek te gaan. Maar waar moet je beginnen? Zoveel aanbod, zoveel verschillende soorten, en wat is nu eigenlijk wijsheid? We snappen je verwarring. Volg de onderstaande stappen en je hebt antwoord op je vragen!

Stap 1:

Wat voor vorm van yoga beoefen je?

  • Een rustige vorm (bijvoorbeeld yin yoga) waarbij je veel op de grond zit en ligt en lang in 1 houding blijft: kies een dikker matje dit zorgt voor comfort en warmte.
  • Een dynamische vorm (bijvoorbeeld power yoga) waarbij de houdingen zich snel afwisselen en evenwicht belangrijk is: kies een dunnere mat met goede grip.
  • Yoga in vochtige omgeving (bijvoorbeeld hot yoga): zorg ervoor dat je mat goed vocht kan absorberen of leg er een speciale yoga handdoek op.

Stap 2:

Wat is je lichaamsbouw?

  • Ben je lang: neem dan een extra lange mat. Vuistregel is dat de ideale mat 5 tot 10 cm langer is dan jezelf bent.
  • Ben je breed: kies voor een bredere mat, zeker als je veel ligt is het prettig als je armen ook op het matje liggen.

Stap 3:

Wat is je persoonlijke voorkeur?

De bovenstaande stappen zijn om de basis te bepalen. Maar het kan ook zijn dat je diverse soorten van yoga beoefend. Kijk dan naar een universele mat. Hierbij let je op wat voor jou het belangrijkst is, wat jouw voorkeur heeft. Is grip het belangrijkst of bijvoorbeeld comfort?

Tip: kies een middenweg. Een te stroeve mat is bij yin yoga echt naar. Een te dikke mat daarentegen is funest voor je stabiliteit bij bijvoorbeeld poweryoga.

Overige aandachtspunten

Na de bovenstaande stappen heb je als het goed is duidelijk wat voor soort mat goed bij je past. Je kunt een webshop binnengaan en jouw yoga mat uitzoeken! Er zijn nog een aantal extra aandachtspunten waar je op kunt letten bij de aanschaf van je nieuwe yogamat:

  • Materiaal: is het milieuvriendelijk geproduceerd, is het recyclebaar, zijn er gifstoffen in verwerkt?
  • Onderhoud: hoe kan je de mat schoon maken? Een gladde mat is makkelijker te reinigen dan een matje met reliëf.
  • Kleur: de een heeft meer met kleur dan de ander. Maar een yogamat in een mooie kleur heeft vaak een positieve invloed op je stemming en motivatie.
Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *