Goede hardloopschoenen kopen: tips voor nieuwe hardloopschoenen

Het uitzoeken van nieuwe hardloopschoenen is een niet te onderschatten bezigheid. Hardlopen zorgt namelijk voor een behoorlijke belasting op spieren en gewrichten. Met goede hardloopschoenen zorg jij ervoor dat deze belasting zo goed mogelijk verdeeld en opgevangen wordt door de schoenen. In deze blog nemen we alle tips met je door om nieuwe hardloopschoenen te vinden. Oja, een eerste tip voor we gaan beginnen: bij hardlopen zijn de hardloopschoenen dus een investering die je doet voordat je begint met hardlopen. Ga dus niet hardlopen op sneakers, maar op goede schoenen.

De voorbereiding

Je hebt besloten om te gaan hardlopen of om te gaan voor goede hardloopschoenen. Zorg dat je kiest voor een hardloopzaak en bereid jezelf goed voor. Stel jezelf de volgende vragen, deze vragen zal de medewerker van de hardloopwinkel je zometeen ook gaan stellen:
● Heb je nu last van specifieke spieren of gewrichten?
● Heb je in het verleden last gehad van bepaalde spieren of gewrichten?
● Welk type voet heb je? (hier kunnen ze je mee helpen!)
● Hoe vaak ga je per week hardlopen? Of jog je?
● Ga je ook wedstrijden doen of intervaltraining doen?
● Loop je op asfalt of altijd in het bos of in de duinen?
● Ga je met de hardloopschoenen ook andere sporten beoefenen?
● Ga je ook in de winter hardlopen?

Het bepalen van het looppatroon

Neem altijd de oude hardloopschoenen mee naar de winkel. De medewerker van de sportwinkel kan aan de hand van de vorm van de schoen zien hoe je loopt. Heb je overpronatie, dan slijt de zool vooral aan de binnenkant van de voorvoet en de buitenkant van de hiel. Je voet zakt dan tijdens het hardlopen teveel naar binnen. Bij suspinatie slijt de zool aan de buitenkant van de voorvoet en de buitenkant van de hiel. Je voet zakt dan tijdens het hardlopen teveel naar buiten. Bij een neutraal looppatroon slijt de zool vooral in het midden van de voorvoet en in het midden van de hiel. De medewerker kan hier, in combinatie met jouw type voet de juiste hardloopschoenen voor kiezen.

Het bepalen van het type voet

Om te bepalen of je een normale voet, knikvoet, platvoet of holvoet hebt is het een handige oefening om op een krant te gaan staan met natte voeten. Wanneer je de voeten vervolgens voorzichtig verwijdert zie je een afdruk gevormd worden. Teken deze afdruk na en neem deze mee naar de loopwinkel. Zo help je de medewerker van de hardloopzaak op weg om jouw schoenen te vinden.

Het bepalen van de juiste schoenmaat

Bij de juiste schoenmaat van de hardloopschoen moet de langste teen nog een ruimte hebben van ongeveer 1 cm. Gebruik tijdens het passen altijd de sokken die je ook draagt tijdens het hardlopen. Ook is het belangrijk om nooit schoenen te kopen in de ochtend. In de loop van de dag zetten je voeten namelijk nog wat uit. De schoenen mogen qua pasvorm niet te breed en niet te smal zijn, ze moeten dus goed aangesloten zitten.

Tot slot: alleen het tweede paar hardloopschoenen koop je online

Veel van jullie zullen geneigd zijn om een paar hardloopschoenen online te bestellen. Dit kan, maar alleen wanneer het je tweede paar is. Voor het eerste paar schoenen is het onwijs belangrijk dat je jezelf goed laat informeren. De belasting op je spieren en gewrichten is bij hardlopen namelijk groot, waardoor je een grote kans loopt op blessures. Bestel jij jouw nieuwe hardloopschoenen online, zorg er dan voor dat je een betrouwbare online sportwinkel uitkiest. Je leest de sportwinkel beoordelingen van andere klanten hier. Een bekende hardloopwinkel is Hardloopshop.nl. Je leest de hardloopshop ervaringen via Goedbeoordeeld.nl. Zo kun je betrouwbaar online nieuwe loopschoenen uitzoeken.

Categorieën: sport

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *